Letem cukrářským světem a Čtenářská dílna

Byla to jízda a fičák. Akce, naplánované v rámci Zlepšovadla, se nám díky „době covidí“ neustále šoupala a měnila. Teď už konečně klapla akce „Letem cukrářským světem“ a také „Čtenářská dílna.“

 

Projektový den „Letem cukrářským světem“ umožnil dětem navštívit USA - to prostřednictvím„důnůtů“- no, těch takových divných koblih s dírou uprostřed a rozličným zdobením. Byly pečené, vanilkové, kakaové i smažené. A ta barvička v polevě není žádná chemie, je to čistě přírodní barvivo spirulina (to je řasa) a prášek z dračího ovoce. A jestlipak víte, jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem? My ano, a tak jsme dělali „to druhé“ pěkně vláčné a řádně nazdobené malé dortíčky. Sam měl tedy trochu problém se špenátem a nevěřil, že opravdu přijde do sladkého pečení. Evropu zastupovala kolébka gurmánů - Francie. Tam jsem okusili, co to jsou tartaletky, jak se dělá slaný karamel a že lanýže nejsou houby, ale tuze dobroučké čokoládové cosi. To zlaté na fotkách tartaletek je zlato. Faktické, vopravdické „echte gold“. No, děti skoro nedýchaly, když jím tartaletky zdobily. Rakousko–uherskou kuchyni zastupovaly minikoblížky obalené skořicovým cukrem. Ale ty na fotkách nejsou, ty skončily v bříšku dětí okamžitě a střelhbitě.Věříme, že si děti odnesly mnohem víc, než krabičku dobrot. Co ony se vlastně naučily? Číst recepty a postupovat podle nich, vážit, měřit, přepočítávat, rozeznávat různé chutě, pracovat s cukrářskými kornoutky, roboty, dělat těsta, polevy, krémy, zdobit, hlídat čas, sledovat troubu, trpělivě čekat, pomoci jeden druhému… Odcházely a rodiče fakt nevěřili, že to, co vidí v krabičce je dílem třeba 7 letého kluka nebo těch „prdlých a líných“ puberťáků.

A jízda pokračovala v neděli něčím úúúplně jiným. Věřili byste tomu, že si 13 dětí přišlo dobrovolně a snad rádo číst, hrát s písmeny? Že byste neměli chuť na čtení? Hoho. Čtení je totiž zábava. A co žejsme to dělali? Hledali jsme písmena a vymýšleli slova . Luštili čtenářské úkoly , při kterých jsme pracovali s destičkami Logicco Picollo. Museli dávat sakra pozor na to, co čteme. Vařili jsme podle receptu, ale nejdřív podle popisu jsme museli vypátrat , který z receptů to bude. Kluci potom uvařili luxusní oběd (těstoviny s omáčkou ze smetany, kuřecího masa a pórku, vše posypané sýrem). A holčičí skupina upekla luxusní kakaovou roládu plněnou krémem ze šlehačky a mascarpone. Po obědě byla chvíle samostatného čtení a hledání odpovědí na všetečné otázky. Deskovky spojené se čtením, a protože vysvitlo sluníčko, mohli jsme jít i ven, pátrat po pamětních deskách spisovatelů a významných osobností spojených s naším městem. A závěr? Malá knižní odměna. Snad jsme se trefili do vkusu jednotlivých čtenářů.

Tak zase někdy příště. Jízda zvaná „Zlepšovadlo“ pokračuje….

Designed by Z

Copyright © 2013. All Rights Reserved.